На Звенигородщині виготовляють понад 10 видів сирів за італійськими технологіями

Не минуло ще й двох років, як у Неморожі, що на Звенигородщині, заявили про себе підприємці, які почали виготовляти молочні вироби під торговою маркою «Family cheese», а серед них – і м’які та тверді сири за італійськими технологіями і голландською рецептурою, пише сайт Вісті Черкащини.

– То була моя давня мрія, – розповідає директор молочного кооперативу «Дружба плюс» Олександр Фесенко, який, маючи відповідну освіту працював до цього сімнадцять років у молочно-переробній галузі. – Проте довго вагався, маючи на те чимало причин, серед яких на першому місці, як жартують сьогодні, був брак коштів. До того ж хотілося виготовляти натуральну продукцію, котра відрізнялася б від того сиру і масла, що заполонили прилавки наших магазинів. Врешті на свій страх і ризик взялися за справу.

На початку доводилося рахувати кожну гривню. Допомагала селянська кмітливість і точний розрахунок. Потрібне новітнє обладнання, котре розмістили у колишній колгоспній пекарні, відповідно реконструювавши його, надала одна фірма, з якою налагодили зв’язки. При цьому передбачили безумовне виконання всіх вимог проекту, починаючи вже з енергетичної системи та введення технологічної лінії – розміщення ємкостей, пастеризатора для вершків, ванни для соління сиру та іншого основного й допоміжного начиння.

З чим не було проблем, так це з сировиною. Молоко вищого ґатунку закуповували у місцевих сільгоспвиробників, досліджуючи проте його на якість у власній лабораторії. Далі ж приступили до власне технологічного процесу, відмовившись від будь-яких домішок, консервантів чи барвників.

Чи варто говорити про те, що перед цим Фесенки детально вивчили традиції національного сироваріння в Італії та Голландії? Дотримуючись їх та вимог технології, і отримали продукт, який не поступається своїми якісними даними перед «забугрянським». Так, «Гауду» – найпоширеніший і найвідоміший з усіх голландських сирів, при виготовленні якого неморозькі сировари використовують натуральну голландську закваску, отримав високу оцінку споживачів. Високо оцінили не тільки звенигородчани, а й гості з Німеччини, які побували в місті у перші дні нового року. Як і солодковершкове масло «Селянське» за домашньою, «неморозькою» технологією.

Поступово потужності зростали. Сьогодні, переробляючи за добу тонну молока, кооператив виготовляє десять видів сирів. Серед них – «Рікота», «Моцарела», «Маскапоне» та інші, які можна побачити й на полицях столичних магазинів.

– Закупивши додаткове обладнання, ми могли б переробляти не менше чотирьох тонн молока, як це й передбачено проектом. – каже Олександр Фесенко, – проте це вимагає чималих капіталовкладень. І все ж надіюся, що при підтримці на обласному рівні нам вдасться збільшити виробничі потужності.

Справді, у межах обласної програми підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та сімейних фермерських господарств у Черкаській області до 2020 року, в обласному бюджеті на нинішній рік передбачено два мільйони гривень на умовах співфінансування. За умовами програми, розмір обласних коштів визначається з розрахунку не менше 70 відсотків від вартості техніки, садивного матеріалу чи худоби. Частка коштів одержувача або коштів співфінансування з інших місцевих бюджетів має становити не менше 30 відсотків. Питання про допомогу кооперативу «Дружба плюс», як пообіцяв перший заступник голови Черкаської ОДА Тарас Висоцький, побувавши в Неморожі і ознайомившись з роботою місцевих сироварів, буде озвучене на наступній сесії обласної ради.

Червень 29, 2019 в 12:57 / Переглядів: 121

Теми: Суспільство,Черкащина