У минулому році кожен другий об’єкт, перевірений Держпродспоживслужбою Черкащини, мав порушення санітарного законодавства

Упродовж 2018 року Держпродспоживслужба області в рамках здійснення державного санепіднагляду провела 712 планових та позапланових перевірок, взяла  участь у 2577 комісійних перевірках, зокрема  у загальноосвітніх, дошкільних навчальних закладах, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, лікувально-профілактичних установах. Також фахівці перевіряли джерела централізованого водопостачання, сільськогосподарських, промислових підприємств та ін.

Порушення санітарних норм та правил виявлені майже у 50 % перевірених об’єктів, зокрема:

–         лікувально-профілактичних закладах – 17 % ( м. Умань, Сміла, Уманський, Тальнівський райони);

–         підприємствах централізованого водопостачання – 81 % ( м. Умань, Сміла, Черкаський, Чигиринський райони);

–          дошкільних навчальних закладах – 61 % ( м. Черкаси, Сміла, Умань, Уманський, Смілянський, Кам’янський райони);

–          загальноосвітніх навчальних закладах – 64 % ( м. Черкаси, Умань, Уманський, Золотоніський, Звенигородський райони);

–          закладах оздоровлення та відпочинку для дітей – 29 % (Жашківський, Золотоніський, Смілянський, Звенигородський райони);

–         сільськогосподарських підприємствах – 54 % (Уманський, Лисянський, Смілянський райони);

–          промислових підприємствах – 32 % ( м. Сміла, Черкаси, Умань).

Черкаською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби впродовж 2018 року досліджено понад 1200 проб питної води з централізованих та з децентралізованих джерел водопостачання за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, 100 проб води поверхневих водойм за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, більш як 1300 проб готових страв та харчових продуктів, 7200 гігієнічних змивів.

Не відповідали гігієнічним вимогам 14,7 % проб питної води за санітарно-хімічними та 1,7 % за мікробіологічними показниками, 9% проб води поверхневих водойм за санітарно-хімічними та 12 % за мікробіологічними показниками, 1,3 % проб готових страв за мікробіологічними показниками, 0,4% гігієнічних змивів.

За результатами проведених перевірок за виявлені порушення санітарного законодавства на посадових осіб накладено 24 штрафи. За матеріалами Держпродспоживслужби притягнуто до дисциплінарної відповідальності 117 працівників. Керівникам суб’єктів господарювання Держпродспоживслужбою направлено 406 приписів щодо усунення порушень санітарного законодавства, на адресу органів влади, місцевого самоврядування, причетних управлінь, відомств, організацій, керівників підприємств, установ направлено 1863 інформації з відповідними пропозиціями. За пропозиціями Держпродспоживслужби власники об’єктів зняли з реалізації майже 800 кг недоброякісної продукції, тимчасово призупиняли експлуатацію 17 об’єктів,  252  працівники з числа декретованих контингентів були відсторонені від роботи, організовано проведення позачергового гігієнічного навчання з прийняттям заліків фахівцями Держпродспоживслужби 1602 працівників.

Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області

27 Лютого, 2019 в 12:58 / Переглядів: 441

Теми: Суспільство,Черкащина

Залиште коментар

avatar
  Підписатися  
Повідомте про