Зафіксовано два випадка отруєння грибами на Черкащині

Пов’язане зображення

Цього року в Черкаській області вже зафіксовано два випадки отруєння грибами. Одного з постраждалих врятувати не вдалося. Про це повідомляють на сайті Черкаського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України.

Перший випадок отруєння стався на початку серпня. Жителька с. Мошни зібрала гриби-зонтики у місцевому лісі. Вдома вона їх приготувала та з’їла. Після чого жінку було госпіталізовано. Однак врятувати не вдалося. Після проведеної експертизи, було з’ясовано, що смерть наступила через отруєння грибами.

Результат пошуку зображень за запитом "Зафіксовано два випадка отруєння грибами"Другий випадок був зафіксований вже в кінці серпня. Цього разу пенсіонер із с. Дубіївка, збираючи біля села сироїжки, переплутав їх із блідою поганкою, що і призвело до отруєння. Нині хворий знаходиться на лікуванні у Черкаській центральній районній лікарні, до якої він звернувся після появи перших ознак захворювання (нудота, блювота, діарея).

Працівники ДУ “Черкаського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України” говорять, що отруїтися можна і їстівними грибами, оскільки у грибів є властивість акумулювати, тобто втягувати в себе, як губка, хімічні речовини, ядохімікати, радіонукліди.

Симптоми отруєння грибами – нудота, блювота, біль у животі, пронос, з’являються через 1-4 години залежно від виду грибів, віку та стану здоров’я потерпілого, від кількості з’їдених грибів. Смерть може настати через 5-10 днів. При перших ознаках отруєння необхідно викликати швидку медичну допомогу, а до її приїзду – промити шлунок.

Щоб запобігти виникненню випадків отруєнь грибами, ДУ”Черкаський лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”  звертається до населення міста та області з попередженням та проханням:

найкраще відмовтесь від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи;

ніколи не вживайте в їжу незнайомі гриби;

пам’ятайте, що найчастіше бувають отруйними пластинчаті гриби;

не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках;

не куштуйте сирі гриби на смак;

не довіряйте сумнівним методам перевірки грибів на отруйність (цибулина, срібна ложка та ін.);

не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Сентябрь 3, 2017 в 11:54 / Переглядів: 49

Теми: Події,Суспільство,Україна,Черкащина