“Революція їжі” в армії: харчування військовослужбовців переводять за принципом шведського столу

Солдати зможуть приходити в їдальню і вибирати собі сніданок, обід або вечерю відразу з декількох страв.

"Революція їжі" в армії: військовослужбовців переводять на харчування за принципом шведського столу

У Збройних силах України в 2017 році вводиться нова система харчування для військовослужбовців, яка буде здійснюватися за принципом шведського столу. Тобто солдати зможуть приходити в їдальню і вибирати собі сніданок, обід або вечерю відразу з декількох страв, а не отримувати якийсь певний набір, як це було досі. Саме за таким принципом побудована система харчування в арміях країн – членів НАТО,Канади і США, з яких в Україні і взяли приклад.

ВДАЛИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ. Про те, що в армії вводяться нові стандарти харчування,міністр оборони Степан Полторак повідомив 26 січня під час засідання Комітету реформ Міноборони. Як повідомив міністр, за підсумками експерименту, який проводився в Національній академії Сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного у Львові та на Західній військово-морській базі в Одесі, в 2017 році отриманий досвід буде поширений на 25 військових частин ЗСУ. Для цього в минулому році затвердили спеціальний каталог продуктів, що відповідає стандартам НАТО, підкреслив Полторак.

Експеримент з харчуванням у Львові та Одесі почався восени 2015 року. Він зводився до того, що військовослужбовців годували за принципом шведського столу, тобто під час сніданку, обіду і вечері солдат міг вибирати відразу з декількох страв, напоїв і десерту, а не отримував якийсь готовий набір, як це було досі. Як пояснив начальник продовольчої служби Національної академії майор Юрій Сльозко, у Львові експеримент проходив з 16 вересня 2015 року до 31 березня 2016 року. “Щодня солдати мали на вибір салати зі свіжих овочів, фрукти, в тому числі і екзотичні, а також кілька варіантів перших і других страв з м’яса, риби та птиці”, – розповів Сльозко. За його словами, під час експерименту серед курсантів регулярно проводилися опитування для того, щоб з’ясувати, яка з страв їм подобається найбільше. “В цілому люди залишилися задоволені – у них завжди була можливість взяти додаткову порцію”, – заявив майор.

В ЧОМУ РІЗНИЦЯ. Як пояснила один з ідеологів “продовольчої реформи” в Міноборони, учасник так званого волонтерського десанту Діана Петреня, раніше солдат годували відповідно до вимог Постанови Кабміну №426 (“Про норми харчування військовослужбовців ЗСУ”). Документ містив досить жорсткий перелік продуктів з 70-90 найменувань, з яких в реальності використовувалися 40-45. “У цих нормах немає безлічі різних продуктів, які ми їмо і п’ємо кожен день, наприклад кави і йогуртів”, – уточнила Петреня. Під час експерименту у Львові та Одесі вдалося напрацювати каталог з 348 найменувань, який залишає куди більш широкий вибір для приготування якісної їжі.

Відповідні зміни до норм харчування були прийняті в кінці минулого року, а 19 січня міністр оборони Степан Полторак підписав концепцію і план реформування системи харчування у військах до 2020 року. “Це означає, що буде шведський стіл, вибір страв, салати, йогурти і соки. На ремонт і обладнання їдалень і харчоблоків вже виділені 150 млн грн. Це все – план на цей рік. Таких сум, таких закупівель, такого ремонту їдальнях не було за 25 років незалежності України”, – прокоментував ситуацію помічник міністра оборони Юрій Бірюков.

За його словами, якщо раніше за результатами тендерів всю армію годували тільки чотири фірми-постачальника, то тепер Міноборони почне закуповувати продовольство безпосередньо (у Львові одним з постачальників був великий міжнародний ритейлер), а готувати їжу буде військовий персонал, а не представники постачальників. “У 2017 році такий підхід буде застосований до 25% особового складу – від навчальних центрів до вузів, від частин Повітряних сил до десантних бригад. У 2018 року кількість військових частин розшириться, а в 2019 році на таку систему ми переведемо всю армію”, – пояснив Бірюков.

Джерело: ukr.segodnya.ua

Февраль 5, 2017 в 17:53 / Переглядів: 301

Теми: Суспільство,Україна